Sabtu, 12 Oktober 2013

Contoh Artikel Bahasa Sunda

BAHAYA NGUDUD PIKEUN KASÉHATAN URANG
Contoh Artikel Bahasa Sunda
Bahaya Ngudud Pikeun Kaséhatan Urang

Saméméh urang perlu nyaho baheula elemen naon waé anu kaeusi dina roko. ROKO mengandungkurang leuwih 4000 elemen-elemen,dansetidaknya 200 diantarana dinyatakeun bahaya pikeun kaséhatan.Racun utama dina roko nyaéta tar,nikotin,dan karbon monoksida.Tar nyaéta hirokarbon anu boga sipat lengket sarta adek dina paru-paru
Nikotin nyaéta zat adiktif anu mangaruhan syaraf sarta peredaran getih.Zat ieu boga sipat karsinogen,dan sanggup memicu lumangsungna kangker paru-paru.Karbon monoksida nyaéta Zat anu mengikat hemoglobin dina getih,membuat getih henteu sanggup mengikat oksigen.
Éfék Racun, Éfék racun dina roko ieu nyieun haseup roko ngalaman resiko leuwih badag di banding anu henteu ngenyot haseup roko,perbandingannya nyaéta minangka katut:14x nalangsara kanker paru-paru,mulut,dan genggerong
4x nalangsara kanker esopagus
2x kanker kandung kempih
2x serangan jantung

Roko ogé ngaronjatkeun resiko kefatalan pikeun penderita pneumonia sarta gagal jantung,serta tekanan getih luhur.
Wates aman,menggunakan roko kalawan kadar nikotin pendék moal mantuan,karena pikeun nuturkeun kaperluan baris zat adiaktif éta,perokok condong menyedot haseup roko sacara leuwih teuas,lebih dina sarta leuwih lila

Analisis kabiasaan,lakukan analisis luhur kabiasaan-kabiasaan ngudud anu geus di pigawé salila ieu,misalnya:kapan anjeun sacara otomatis hayang ngudud:hasil analisis ieu baris mantuan dina mengerem kahayang ngudud.
Susun daptar ékol,lakukan sagala hal anu nyieun anjeun henteu ngudud deui,selalu inget ékol-ékol anu mendasari anjeun pikeun henteu ngudud,jika perlu susun daptar ékol éta,seperti;menghindari kanker,gagal jantung,gangguan pencernaan,kehidupan sosial anu leuwih alus,ingat kaséhatan sarta kapentingan kulawarga,makan leuwih ngeunah.
Langsung ngandeg,pilihlah hiji poé di mana anjeun baris ngandeg,dan dina poé éta,langsung ngandeg total tanpa melakuakan tahapan-tahapan,umumnya rencana anjeun ka jalma-jalma pangdeukeutna anjeun ambéh maranéhanana bisa mantuan.
Waspada dina poé-poé mimiti,hari-hari mimiti baris karasaeun pohara beurat,cobalah mengalihkan perhatian kalawan mengkonsumsi permen atawa permen karét,tanpa gula,sementara wayah,kurangilah kagiatan anu patali jeung roko.

Nikmati Hirup,uang sakuduna di paké pikeun meuli roko bisa di paké pikeun meuli kado pikeun diri sorangan atawa di tabung.
Konsumsi Pendék Kalori,selama minggu-minggu kahiji { nepi ka kira-kira opat minggu },makanlah kadaharan anu ngandung kalori tendah.minumlah cai anu loba!

Katut nyaéta sawatara akibat bahaya ngudud pikeun awak Manusa:
    Reproduksi sarta Fertilitas: Pangaruh ti ngudud ka reproduksi sarta kesuburan cukup fatal. Ngudud bisa ngaronjatkeun mamala impotensi, karuksakan sperma, ngurangan jumlah sperma sarta ngabalukarkeun kanker testis.
    Sungut sarta Huntu: Ngudud bisa ngabalukarkeun ambeu sungut sarta huntu bernoda. Hal ieu ogé bisa ngabalukarkeun panyakit gusi sarta karuksakan indera perasa. Cukang lantaran pang serius ti ngudud dina wewengkon ieu téh kanaékan mamala ngembangkeun kanker dina létah, genggerong, sarta biwir.
    Kulit: Ngudud ngurangan jumlah oksigen ka kulit ku kituna bisa mempercepat penuaan sarta kulit kasampak dawuk.
    Tulang: Ngudud bisa ngabalukarkeun tulang gancang lemah sarta rapuh. Wanoja utamanana, 5-10% leuwih meureun pikeun nalangsara osteoporosis dibandingkeun non-perokok.
    Beuteung: Ngudud bisa ngaronjatkeun jigana kakeunaan kanker beuteung sarta resiko kanker ginjal, pankreas sarta kandung kemih.
    Paru-paru: Ngudud ngabalukarkeun panyakit paru obstruktif kronik (PPOK). PPOK nyaéta panyakit progresif anu nyieun hiji jalma hésé pikeun bernapas. Loba perokok henteu weruh yén maranéhanana geus kakeunaan panyakit ieu nepi ka geus telat. Euweuh ubar pikeun panyakit ieu sarta euweuh cara pikeun membalikkan karuksakan.
    Jantung: Karbon monoksida ti roko maok oksigen getih sarta mengarah dina pengembangan kolesterol mengendap di dinding arteri. Éfék ieu ngaronjatkeun mamala serangan jantung sarta stroke.

1 Responses to “Contoh Artikel Bahasa Sunda”

Poskan Komentar

Sponsored by Jobs