Selasa, 03 September 2013

Tarian Jaipong Seni Tari Asal Jawa Kulon

Tarian Jaipong Seni Tari Asal Jawa Kulon

Jaipongan nyaéta seni tari anu lahir ti kreativitas saurang seniman asal Bandung, Gugum Gumbira. Manéhna terinspirasi dina kasenian rahayat anu salah sahijina nyaéta Ketuk Tilu ngajadikeunna nyaho sarta mikawanoh bener perbendaharan pola-pola unggut tari talari anu aya dina Kliningan atawa Bajidoran atawa Ketuk Tilu. Ku kituna manéhna bisa ngembangkeun tarian atawa kasenian anu kiwari di wawuh kalawan ngaran Jaipongan.

Karya Jaipongan kahiji anu mimiti dipikawanoh ku masarakat nyaéta tari “Daun Pulus Keser Bojong” sarta “Rendeng Bojong” anu duanana mangrupa jenis tari putri sarta tari berpasangan (putra sarta putri). Mimiti kemunculan tarian kasebut mimitina dianggap minangka gerakan anu erotis sarta vulgar, tapi beuki lila tari ieu beuki popular sarta mimiti meningkat frekuensi pertunjukkannya boh di média télévisi, hajatan, boh perayaan-perayaan anu disenggelarakan ku pamaréntah atawa ku pihak swasta.

jaipong

Ti tari Jaipong ieu mimiti lahir sawatara penari Jaipongan anu handal kawas Tati Saleh, Yeti Mamat, Eli Somali, sarta Pepen Dedi Kirniadi. Kehadiran tari Jaipongan mikeun kontribusi anu cukup badag ka para pencinta seni tari pikeun leuwih aktip deui ngali jenis tarian rahayat anu saméméhna kurang di perhatikan. Kalawan mecenghulna tari Jaipongan ieu mimiti loba anu nyieun kursus-kursus tari Jaipongan, sarta loba dimangpaatkeun ku para pangusaha pikeun pemikat sémah ondangan.

Di Subang Jaipongan gaya “Kaleran” ngabogaan ciri has nyaéta keceriaan, erotis, humoris, sumanget, spontanitas, sarta kesederhanaan. Hal éta tercermin dina pola penyajian tari dina pintonanana, aya anu dibéré pola (Ibing Pola) kawas dina seni Jaipongan anu aya di Bandung, ogé aya ogé tarian anu henteu dipola (Ibing Saka), contona dina seni Jaipongan Subang sarta Karawang. Istilah ieu bisa urang temui dina Jaipongan gaya kaleran, utamana di wewengkon Subang.

Tari Jaipongan dina ayeuna bisa disebut minangka salah sahiji tarian has Jawa Kulon, kasampak dina acara-acara penting datangna sémah-sémah ti Nagara deungeun anu datang ka Jawa Kulon, sok di sambut kalawan pertunjukkan tari Jaipongan. Tari Jaipongan ieu loba mangaruhan dina kasenian-kasenian séjénna anu aya di Jawa Kulon, alus dina seni pertunjukkan wayang, degung, genjring sarta séjénna anu komo geus dikolaborasikan jeung Dangdut Modern ku Mr. Nur sarta Leni nepi ka jadi kasenian Pong-dut.

0 Responses to “Tarian Jaipong Seni Tari Asal Jawa Kulon”

Poskan Komentar

Sponsored by Jobs