Jumat, 20 September 2013

Kasenian Bahasa Sunda


Kasenian Bahasa Sunda
Kasenian Bahasa Sunda
Sisingaan mangrupa seni pintonan rahayat has Sunda. Euweuh asal pasti, iraha kasenian ieu dicoo pikeun mimiti. Konon, ngaran Sisingaan geus dipikawanoh masarakat Sunda di Jawa Kulon saprak tiheula. Awalna, kasenian ieu ngan dicoo di wewengkon kabupatén Subang, Jawa Kulon. Tapi kiwari, pintonan Sisingaan ogé geus ngembang di wewengkon séjén, kawas Kabupatén Bandung, Purwakarta sarta Sumedang.

Di kabupatén Subang, Sisingaan remen ogé dicoo katilu aya acara husus, kawas khitanan massal sarta ngabagéakeun sémah agung atawa kanagaraan. Saban bulan Agustus, kasenian ieu ogé dicoo sabot Poé Deui Warsih Kamerdikaan Republik Indonésia. Saban warsih, kasenian ieu ogé dicoo sabot masarakat Subang ngarayakeun Poé Jadi Kabupatén Subang.

Sabot pintonan Sisingaan dicoo, Anjeun bisa nempo sawatara buah boneka sirah singa. Saban boneka éta diletakkan di luhur hiji tandu anu umumna dijieun ti awi. Sabot Sisingaan dicoo pikeun acara khitanan massal, di luhur saban tandu ogé diuk saurang anak lalaki anu baris dikhitan.
Sarta sabot pintonan dimimitian, saban tandu éta dipunggu ku opat urang lalaki dewasa. Maranéhanana maké pakéan adat Sunda. Hiji ciri hasna, maranéhanana maké ikat sirah ti lawon atawa udeng. Teu heran, lamun aya ogé anu nyebutkeun kasenian ieu kalawan ngaran Gotong Singa. Lamun diartikeun, Gotong diadopsi ti basa Sunda nyaéta dipunggu.

Lantunan sapakakas pakakas musik tradisional, kawas kendang, gong, salompret, sarta ketipung jadi musik pengiring sabot pintonan Sisingaan dicoo. Bari leumpang suku, para pengusung tandu ogé menari nuturkeun alunan musik. Sakali-kali, maranéhanana ogé memainkan atraksi leumpang maju-mundur sarta muter. Biasana, kasenian ieu ogé dicoo babarengan kalawan atraksi séjén, kawas pintonan akrobat sarta pencak silat. Teu tinggaleun, tarian has Sunda, salah sahijina Jaipong ogé dicoo sabot aya pintonan Sisingaan.

Pikeun jadi pamaén Sisingaan teu pisan-pisan gampang. Saban pamaén kudu ngabogaan keterampilan husus. Bisa Anjeun bayangkeun, para pengusung tandu henteu ngan ditungtut pikeun sanggup menari. Maranéhanana ogé kudu menari sarta memainkan sawatara macem gerakan bari nahan beungbeurat beurat di taktakna. Maranéhanana ogé kudu ngajaga kumaha ogé carana ambéh boneka sirah singa éta henteu murag ti tandu. Leuwih, sabot di tandu éta ogé diuk saurang anak lalaki anu baris dikhitan. Kumaha cara pengusung tandu ngajaga keseimbangan tandu sarta awak maranéhanana?. Jawabannya bisa Anjeun manggihan sabot ngabogaan kasempetan pikeun nempo Sisingaan, pintonan rahayat has Subang, Jawa Kulon.

Awalna, saban boneka sirah Singa dina pintonan Sisingaan kasampak basajan. Tapi kiwari, boneka Sisingaan anu dijieun ti kertas éta dijieun sakitu rupa nepi ka kasampak gagah nyarupaan wangun aslina. Kostum para pengusung Sisingaan ogé kasampak beuki glamour kalawan kelir menyolok. Kitu ogé kalawan musik pengiringnya, remen ogé lantunan musik perkusi sarta teunggeulan bedug ogé hadir sabot pintonan Sisingaan dicoo. Bedug dijieun ti kai ngawangun silender kalawan salah sahiji sisina ditutup kalawan kulit sato.

0 Responses to “Kasenian Bahasa Sunda”

Poskan Komentar

Sponsored by Jobs